onsdag 20 maj 2009

Tage Andersen, en konstflorist.

Tage Andersen, Köpenhamn, alltid klädd i barockkläder.
Jag lärde känna honom i mitten av 80-talet. Jag skulle göra en ny butiksiinredning till KF och Konsumentföreningen Stockholm och skapade en butik som kom att heta Carl Fredriks Ekipering. Den blev mycket speciell.
Den första butiken låg i Skärholmens centrum. Inredningen var designad av just Tage Andersens på Ny Adelsgade i Köpenhamn. Oerhört vackra bord i zinkplåt med smidda järnben och mässingsdetaljer fick bli uppläggningsbord för kläderna. Skåpen blev de vackra i zink, smala, höga med ultramarinblå glasluckor. I dessa förvarades skjortor. 
Stolar i järn och zink med stolsdynor i lin, för att bara kunna sitta ner och vila i butiksmiljön, var nytt då. 
En central plats i butiken var en gigantisk fågelbur med riktiga fåglar... Hela butiken fick stor uppmärksamhet och möblerna var viktiga accenter till den övriga inredningen. 

Tage Andersen har haft en rad utställningar i Sverige bl a på Millesgården i Stockholm, ett av hans mer omfattande pågående projekt är att bygga om Norrvikens trädgårdar utanför Båstad.

Tage Andersen började sin karriär som florist och bagare. Bakverken blev så exotiska att ingen vågade börja äta. Därefter tog han floristscenen i besittning. Han var personlig florist till den Kungliga danska familjen  och introducerade en rad läckra idéer till blomsteruppsättningar med blandningar som ingen skådat tidigare. Tages praktfulla tillämpningar av färska blommor i kombination med konstgjorda blommor i zink, eller brons, silver lämnar ingen oberörd. Vid högtidliga bjudningar och event fick naturligtvis Tage göra de fantastiska kreationerna.


En karaktäristisk komposition, dock här saknas färska blommor.
Det här är mina egna Tage detaljer, Bordet i zink, järn och mässing, Äggen i ärgad koppar, Päron i koppar, Blomkalk i koppar på järnstativ (som skall ha lökar), Skira ljusstakar i koppar och den magnifika, höga Bordslampan klädd med palmblad till en skärm i svarvad zink. De små kattliknande bysterna är i brons av Carl Milles.
Dessa inredningsdetaljer är kontraster i den totala inredningen. Jag gillar stilbrott har jag märkt och tidsepoker blandas friskt, från modern möbeldesign från t ex Källemo till gustaviansk klassisism. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar