lördag 2 maj 2009

Marimekko på Borås Textilmuseum.

1949 köpte Viljo Ratia företaget Marimekko men det var hans fru som satte prägel på företagets utveckling och skapade varunamnet. Genombrottet kom genom att den amerikanske presidenten JF Kennedys fru Jackie började bära Marimekkos kläder. 

1970 skapades varunamnet Décembre och kom att bli stilbildare inom väskor. Väskor i sportig design, ofta i kraftig twill, med utmärkande axelremmar och handtag - varugruppen blev senare en viktig del för Marimekko. 

Olika turer och ägarförhållanden följde åren fram till 1990 då Workidea köpte loss Marimekko. Nu tog företaget ny sats - med nya idéer och tydligare designprofil, i kombination med att återskapa den känsla och design som utmärkt Marimekko genom åren. 
Kollektionerna utvecklades och en tydligare designprofil tog form, en expandering av kollektionerna kunde märkas genom att t ex porslin kom att bära varunamnet Marimekko.

Många kända och profilstarka formgivare har arbetat med Marimekko genom åren. Stilikonen Vuokko Nurmesniemi är en av dessa som satte en stark personlig prägel på klädform och mönsterdesign. Ofta stora, utmärkande tryck.
Marimekko positionerade sig genom åren med sina dekorativa och uttrycksfulla mönstertryck och blev därigenom också synonymt med finsk design i yppersta klass.



Marimekkos utställning i Borås är en kavalkad i färg- och mönster. En retrospektiv utställning kring företagets utveckling genom åren och Marimekkos inverkan på ny, djärv mönsterdesign. Men också exempel på enkla, avskurna klänningar och tunikor som kom att bli ett signum för Marimekkos design.

Japanen Fujiwo Ishimoto kom att sätta en annan prägel på mönsterdesign genom mer taktila mönster. Inte så dominerande och färgstarka utan med en återhållsamhet och sparsmakad färgskala. Fujiwo arbetade också med keramisk design på Hackman Arabia där han under flera år formgav limiterade verk.



Ett exempel på finsk textil- och mönsterdesign som kom att utmärka sig i flera decennier. Med friska, djärva färg- och mönsterkompositioner blev stilbildningen inte bara finsk utan sedermera också exempel på skandinavisk design. Under 60- och 70-talen kom Finland men också Sverige att utmärka sig internationellt genom nyskapande design och med ett tydligt skandinaviskt formspråk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar