lördag 2 maj 2009

Sean Henry´s Catafalque i Borås.

Han ser oberörd ut inför uppståndelsen att bli lämnad i Borås. 
Högskolans rektor Lena Nordström ser också oberörd ut men belåten att skulpturen hamnat utanför Högskolan. 
En av donatorerna Joakim Hedin,  jämte Kommunalrådet Morgan Hjalmarsson (Fp) och med ryggen åt kameran Paul Frankenius, är också nöjda med att skulpturen nu stannar i Borås. Runt miljonen är gåvan värd för Borås Stad och medborgarna.

Borås är på väg att etablera sig Sveriges mest attraktiva konststad, och som skall tas på fullt allvar. Det är knappast tack vare politikerna utan kompetenta tjänstemän och en rad entusiastiska företagare. Under de senaste åren har donationer till ett värde på över 15 miljoner hamnat i Borås Stads ägo. Senast i raden är Sean Henrys skulptur Catafalque - som hamnade i Borås och fick sin placering i samband med Skulpturfestivalen sommaren 2008 utanför Högskolan i Borås. 

I mars 2009 invigdes Catafalque utanför Högskolan i Borås. Med ett liten opretentiös ceremoni överlämnades gåvan från donatorerna Paul Frankenius och Joakim Hedin till Borås Stad. 
Skulpturen kom i folkmun att tidigt få titeln " den late studenten". Här kan du lyssna på Sean Henrys lilla tal i samband med överlämnandet av gåvan.

Borås Skulpturfestival kommer förmodligen att bli Borås Skulpturbiennal med start 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar