onsdag 6 maj 2009

Caféägaren Berg, Rydal.


Det är med entusiasm det blir något, så sa alltid min pappa. Han hade ofta rätt, min pappa Sixten. Med entusiasm kan storverk skapas. Herr Berg är en sann entusiast, en samlare. En hängiven samlare av alla slag av prylar från mellantiden av 1900-talet. 
Man kan ju tycka vad man vill om detta virrvarr av prylar - men det är ett stycke historia som är värt att se - och uppleva. Han kompletterar ständigt sin samling och hans lilla kafé i kombination med samlar- och handelsbod är en nostalgitripp, för alla. Även barn tycker det är kul att handla smågodis från förr. I snygga förpackningar.

KAFFE MED AROM
Nu hade jag vårallergi med nästäppa, men Herr Bergs kaffe var strålande. Det var aromatiskt. Han malde själv direkt innan bryggningen. I gamla hederliga maskiner. Då blir det kaffe som kaffe skall smaka. All heder åt herr Berg. Ett museum mer värt ett besök än Rydals regionstödda, stängda museum.

SHAKER I RYDAL
Så tar man koppen och sätter sig på hawaii-inspirerad utemöbel och tittar. Och man blir som förstummad. Man har flyttats till en Shakerperiod. Det rena, avskalade. Husens arkitektur, skuggor, ett ensamt blommande träd... Det här är kultur. Ett levande museum. Det är njutbart. Och så dessutom gott kaffe. Tack Herr Berg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar