söndag 17 maj 2009

Svensk Finsk Form 2009, Ramnamuséet, Borås


Finska konsthanverkare ställer ut på Borås Museum - Ramnamuséet.

Utställningen "Svensk Finsk Form" är en konsthantverksutställning med rötter i den finska kulturen. Utställningen är ett led i markeringen av att det i år är 200 år sedan det moderna Finland föddes. Finland var dessförinnan under mer än 500 år en del av nationen Sverige.

Det är mera som förenar än som skiljer oss åt. Också i Sverige är sommarkvällarna ljusa, sorgsna, efterlängtade. Kanske har den finska konstindustrin sina rötter i en strävare verklighet där envishet och individualism självsvåldigt bekämpade krig, frost och orättvisor. Fann glädje och tröst. I utställningstexterna av Birgitta Ulfsson kan man också läsa att när de finska formgivarna kom hem från biennalerna i Stora Världen på 60-talet, häpna och stolta med guldmedaljer, satte de sig på bastutrappan och fortsatte titta på skogen, sjön eller himlen. Blåste liv i glas, sten och trä, vävde och drejade. Vildsint och trosvisst. Sökte det vackra vi inte kan leva utan... Skrattade högt.

Skira, lövtunna keramiska skålar av Jeanette Hiiri.

Yrjö Häkkinen med sina funktionella, keramiska äpplen. den drejade skålen i fin kontrast mot det kvadratiska fatet.


Sinikka Rokka´s folkloristiska, stickade byxor visar på den finska nationalromantiken på nytt sätt. Under ser du Päivi Auvinens textila objekt, vävd och flätad till dekorativ tavla. Därunder ser du Martti Risku´s kraftfulla uppläggningsfat som flätad smideskonst.
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar