tisdag 19 maj 2009

Shaker, - den sparsmakade stilen.

Shaker är en närmast religiös attityd, och tro. 
Den har sin härkomst från 1747 i England och är en utveckling från den religiösa gruppen som kallades Quakers. "Alla kan finna Gud inom sig själv istället för religiösa ritualer". 

Det som kännetecknar Shaker är det sparsmakade och perfektionistiska. En renlära. Utmärkande för Shaker är dess stilistiska inredningsstil med en möbeldesign som man även idag, kan spåra hos många möbeltillverkare.
Utmärkande var de funktionella greppen i vardagliga ting. Här är det ett kök som har drag av nationalromantik. En sober färgskala, naturmaterial och val av enkla, naturliga former. 
Jag tror att Shaker-stilen fick en renässans i samband med filmen "Vittne till mord" med Harrison Ford i huvudrollen, trots att den handlar om Amish-folket och tysk hantverkstradition, så finns det gemensamma stildrag.

Här syns ett exempel på funktionella funktion. Upphängning av köksskåp, hyllor, redskap e dyl. Inte ovanligt att t ex stolar kunde hängas upp på väggar, se bilden under.


Bostadens redskap och vardagliga ting hade ofta stor funktionalitet och tillverkat av naturmaterial. Stor hantverksskicklighet var kännetecken och varje redskap var vackert formgivna.
Varje möbel hade funktion, enkelhet och god formgestaltning.
Karaktäristisk byggnad i klassisk Shakerstil.
Stolar var ofta asketisk i form, valet av tyg i enkla rustika material är kännetecknande för Shaker-stilen.

Svensk möbeldesign som man kan kategorisera som "religiös" i uttryck och form är Olby Design, Norrgavel men också Carl Malmsten som har en gestaltning och själ som kan påminna om Shakerstilen.
Utmärkande för t ex Norrgavel är just enkelheten i design, men också det genuina intresset att hålla fast vid sin själ och att arbeta med naturmaterial.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar