tisdag 5 maj 2009

Borås Skulpturfestival blir Skulpturbiennal 2010.


Höjdpunkten och starten för Skulpturfestivalen 2008 var bl a när Jim Dinés Pinocchio avtäcktes vid rondellen, vid Allégatans södra ände. Tusentals människor invigde och hälsade Pinocchio välkommen till Borås. 
Ett verk som blivit möjligt tack vare en donation på ca 9 miljoner kronor, med initiativtagarna Berith och Bengt Swegmark och Konstmuseums chef Hasse Persson och en rad ej namngivna donatorer.

GÅVA FRÅN ÅLGÅRDEN OCH JIM DINE.
En glad Jim Dine cyklar på sin nya Skeppshultscykel som han fick som gåva av Ålgårdens Grafiska Verkstad. Jim Dine ledde en grafisk workshop på Ålgården 2004 och där han bl a efterskänkte 50 grafiska självporträtt. 
I sin workshop tryckte Jim Dine bl a sin välkända badrock i ett antal olika tryck. Hans mästertryckare Kurt Zein var hitflugen från Schweiz för att bistå Jim Dine med tryckteknisk perfektion. De grafiska bladen kunde senare köpas hos förläggaren och galleristen Alan Cristea på New Bond Street i London. Pris per blad, ca halvmiljonen.

SKULPTURFESTIVAL
Pinocchio blev också startskottet för Skulpturfestivalen som kom att representeras av en rad kända skulptörer och konstnärer. Några av dessa var naturligtvis Jim Dine, Tony Cragg, Anthony Gormley, Sean Henry, och i spåren följde också en rad svenskar som Marianne De Geer, Claes Hake, Pål Svensson mfl. 

På estraden vid invigningen av Skulpturfestivalen - Borås Konstmuseums chef Hasse Persson samtalar med konstnären Fredrik Wretman.  
Presentation av Catafalque. Mitt i skrevet samtalar den kände Sune Nordgren med Hasse Persson till vänster, och till höger konstnären Sean Henry.

Inför sommaren 2010 kommer med all sannolikhet Borås Skulpturfestival att bli Borås Skulpturbiennal och förbli en institution i Borås konst- och kulturevenemang. En rad nya intressanta verk, i tillägg till de redan etablerade och placerade i Borås, kommer skulpturvandringarna att bli ännu mer intressanta och publikfriande.Hasse Persson samtalar med Skulptören Claes Hake - mästaren själv att hantera stora stenblock. Det skall vara en jätte att kunna skapa något -  av något så hårt som sten. Vid Hasse Perssons fråga om Claes ville kommentera sitt verk blev svaret - vad vill du veta? Jag kan sjunga - och så sjöng han en truddelutt... 
Nedan Claes Hakes installation, en majestätisk portal av bohusgranit.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar