onsdag 20 maj 2009

Bauhaus-skolan kom att prägla den nya estetiken.

Bauhaus, - form och funktion. Skolan som kom att bli ett begrepp och stilbildare långt efter att skolan stängdes efter att tyska regeringen gjorde det omöjligt att bedriva verksamheten vidare. De skickliga formgivarna flydde från Tyskland.
Många av dessa skickliga formgivare och arkitekter var varandras inspirationskälla. Med ny pedagogik och lära inom formgestaltning växte kreativiteten och förmågan att se funktion som ett viktigt element i formgivningen och i produktionen. Begrepp som rationell, funktionell och ekonomi blev signum för Bauhaus. 
Skolans rektor Walter Gropius skapade själv ett stilistisk fundament som blev banbrytande för unga formgivare. Marcel Brauer, Eileen Grey, Le Corbousier men också Kandinsky var bara några av dessa skickliga esteter som lever vidare i våra dagar genom hållbar god form och design. 

.Ett typsnitt som är karaktäristisk för Bauhaus - detta typsnitt blev min egen inspirationskälla i slutet av 60-talet då jag formgav Airline Bold, och Italic. Du kan se typsnittet på min blogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar