måndag 20 april 2009

LILJEVALCHS KONSTHALL – JAN HÅFSTRÖM
”Mörkrets Hjärta” är titeln på Jan Håfströms utställning på Liljevalchs Konsthall (18 april – 21 maj 2009). Mörkrets Hjärta är en teatral utställning som handlar om döden och nyfikenheten på livet. Mörkret tätnar kring scenerier och symboler, och i fjärran reser sig Dödens ö ur vattnet. Här möts konstens, litteraturens och seriernas värld. Mr Walkers – alias Fantomens, äventyr och scener ur Joseph Conrads kortroman Mörkrets Hjärta, som utkom 1902, binds ihop av en Håfströmsk logik.

Kanske är det Mr Walker som axlar den största och mest komplexa rollen som den gäckande dubbelnaturen, konstnärens alter ego, en fadersgestalt och sinnesbilden av den skapande människan.

150 verk visas i Liljevalchs utställning och är, med några få undantag producerade efter år 2000. I utställningen möter publiken en 72- årig konstnär som är en av de vitalaste och mest spännande vi har i Sverige. Varje rum i utställningen är en scen, förklarar han. Här är enskildheterna kanske inte det viktigaste utan det intressanta är hur olika delar går in i varandra och förhåller sig till varandra.

Som ett intressant kommunikations- och konstpedagogiskt projekt har Liljevalchs en webbplats där varje besökare kan skapa ett eget ”Håfströms-verk” – Den Eviga Återkomsten, och få det projicerat på en vägg i Jan Håfströms utställning. Webbplatsen låter besökaren färdas med och genom Håfströms verk – en interaktiv resa kantad med Fantomens djungelordspråk och ljudet från Kongofloden. Också en serieteckningstävling finns i anslutning till utställningen som inbjuder alla sjätteklassare i Stockholms skolor att delta med bidrag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar