söndag 14 juni 2009

Teaterbiennalen i Borås - en succé!

Ett litet kort musikstycke i samband med invigningen.

Ribban är lagd. En välregisserad teaterbiennal med massor av bra teater. 
Den nya svenska kulturpolitiken är här - förutsättningarna har ändrats - hur påverkar det svensk teaterkonst? Skapar det nya möjligheter för dynamik och mångfald - den här biennalen - den nionde i ordningen kommer med teatraliska inspel från hela landet och spänner mellan tradition och förnyelse, från småskaligt till storslaget. Den beskriver verkshöjden i landet kring teaterföreställningarna och en fingervisning på hög kvalitet i utförande och innehåll.

En herrgårdssägen efter Selma Lagerlöfs roman
Premiärkvällen var storslagen med en fascinerande teaterföreställning av Västanå teater - "En herrgårdssägen."  Hela teaterstycket var mästerligt och de fiolspelande ensemblen gjorde en utmärkt roll.
Innehållet - fiolen - i denna finns det en dröm. 
En gång i den tidiga barndomen frågade Selma Lagerlöf sin far: "Varför är jag låghalt och ful och till ingen glädje och nytta i världen?" 
"Du är ett instrument", svarade löjtnant Lagerlöf utan att tveka ett ögonblick. 
"I själva verket är du en fiol, en riktig fiol med strängar och snäcka, hals och sadel. Du är lika så god som Amati eller en Stradivarius... vishetens ord har satt sina spår... omöjligt att beskriva - måste upplevas. 

Ett litet kort intro har jag spelat in under invigningskvällen, den kan ge en liten försmak om den ypperlig skådespelarprestationen som stundade med huvudaktören. Ett brilliant skådespeleri tyckte jag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar