söndag 14 juni 2009

Boy in the world. - Jim Dine på Borås Konstmuseum.

Torsdagen den 28 maj 2009 öppnade Jim Dine sin specialutställning Boy in the World på Borås Konstmuseum. Här står Jim Dine framför sin första målning av Pinocchio, som var ett beställningsverk från en av Disneys chefer. Han ansåg bilden alltför dyster så den levererades aldrig.
Den här versionen av Pinocchio är en av de allra säkraste på utställningen. Den närmast brutala kopplingen mellan den ena sidans gossliknande gestalt och den auktoritära sidan med arm och hand i en förstorad form ger kraften av vilja och riktning. Den skulle sitta fint i Borås Stadshus.
Kopian av "Walking to Borås" - den stora skulpturen av Pinocchio fick sin plats i södra änden av Allégatan maj 2008.
Det här är ursprungsmålningen av Pinocchio och som blev starten på en period fram till idag där Jim Dine delar sitt liv med denna gestaltning- och process.
Jim Dine beskriver uttrycket och innehållet av sin ursprunksmålning, med Pinocchio, fågeln, Venus mfl viktiga gestalningsobjekt i hans målning.


Jim Dine, amerikansk multikonstnär slog igenom 1960 , då han tillsammans med bl a  Andy Warhol, Jasper Johns,Claes Oldenburg och Robert Rauschenberg blev känd som den amerikanska popkonstens främsta företrädare.

Utställningen Boy in the World redovisar stora delar av Jim Dines Pinocchioproduktion som sträcker sig över åren 1997-2009. Som besökaren kommer att se finns det få referenser till Disneys berömda film. Det är endast genom figurens yttre som han känns igen. Förlagan är en promotionsdocka för filmen som Dine hittade i en lumpbod 1964. Men det som inspirerar Dine är snarare Carlo Collodis originalberättelse Pinocchios äventyr, berättelsen om en trädocka, från 1881-1883.

En filmsnutt från invigningen av utställningen. Jag tog honom när han talade lite informellt om sin relation till bl a  Pinocchio.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar