onsdag 14 mars 2012

FÖRELÄSNING OM DÖDEN BLEV PLATT FALL PÅ BORÅS KONSTMUSEUM

Professorn och sociologen Zygmunt Baumans forskning och filosofiska teser kring döden kom aldrig till ytan.

Kvällens föredrag på Borås Konstmuseum var satt till den tämligen intresseväckande titeln " När döden sträcker ut sina vingar". Och enligt Konstmuseets inbjudan kunde man ana att Sociologen Zygmunt Baumans forskning och vetande låg som grund till kvällens föredrag av Thomas Bossius, fil.dr i musikvetenskap.
Den snart 90-årige Bauman som är professor i Warszawa, Tel Aviv och Leeds har skrivit en mängd intressanta och viktiga sociologisk-filosofiska verk. Detta faktum väckte intresse hos mig att det blir en föreläsning om döden som ett uppvaknande istället för tvärtom.
Bara titeln väckte mitt intresse.

Dessvärre misstog jag mig fundamentalt då föreläsningen kom att handla om Death-, Black- och Trash Metal med stundtals meningslöst lyssnande på Heavy Metal musik. Visst fanns det stoff av intressanta vinklar kring synsättet kring döden och det som sjungs av den "Svarta Rörelsen och Satanister". Men sammankopplat med de teologiska aspekterna kring död och förintelse hade förmodligen kvällen varit betydligt intressantare med representanter från andra sidan Kulturhuset - nämligen kyrkan.

Kvällens tema var vilseledande och skulle definitivt kunnat utvecklas till något intressant men det föll platt fall.
Ca 70 personer hade sökt sig till föreläsningen som på sätt och vis kan ses som en pendang till konstutställningen Helvete som just pågår på Borås Konstmuseum. Men det är stor skillnad på begreppen Helvete och Helvetet.
Baumans forskning kring film och musik berördes knappast alls och att Thomas Bossius huvudsakliga forskningsintresse riktar sig mot den moderna människan och dennes strävan att hantera existentiella grundfrågor - ja det uteblev i praktiken helt. Synd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar