tisdag 13 mars 2012

ETT LIV I SLÖJA - MANTA PÅ DANSENS HUS


En rörande dans som uttrycker kvinnornas utsatthet i den arabiska världen. Där kvinnor alltjämt inte får välja vilket liv de vill leva. I dansföreställningen Manta ger koreografen och dansaren Héla Fattoumi en kraftfull och uttrycksfull uppvisning där tyget och slöjan är en bärande del av föreställningen.
Tyg har länge fascinerat danskonstnärer i väst som exotisk och orientalisk markör eller experiment med kropp och form.

Här visar hon den heltäckande slöjan, niqab, som ett fängelse. Som begränsar hennes rörelsefrihet och får symbolisera det förtryck där mannen kontrollerar kvinnan så att hon inte frestar omgivningen.


Hon uppträder som på en catwalk med kroppen dold i ljust tyg som vibrerar av musikens rytmer. Att kvinnan skall sänka blicken och täcka sig när hon går ut beskriver Héla Fattoumi med bilder, video och projektioner. Som kontrast visas festande kvinnor som dansar magdans inom familjen. Hon förvandlar sig själv, till skillnad från dem som tvingas in i strukturer, befriad från slöjan. I jeans och röd topp sjunger hon James Browns låt "it´s a mans mans world"... en stark föreställning som berör och engagerar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar