onsdag 3 februari 2010

SEVEN WALL DRAWINGS - SOL LEWITT

10.000 raka streck skapar spännande möten och abstraktioner. Alla besökare är lika fascinerade över det otroliga arbetet - linjerat direkt på vitmålad vägg.

Kvadratiska block i stark förstoring, de olika linjerna bryts likt prismor och skapar nya möten och färgtoner.
Med indigoblå kriterad färg snörslår man linjerna direkt på hela väggen. De halsbrytande linjerna blir som levande abstraktioner som väntar på att någon skall greppa en linje...
En matematisk väggdekoration som blir till en färggrupperad kavalkad av toner, allt utifrån systematisk färgpreparation. Det är bland färgelementen jag trivs.

Ett fullkomligt fantastiskt arbete och verk. Amerikanaren Sol Lewitt, som gick bort 2007 har gjort sig känd bl a för sina väggteckningar. Det skall vara en konsthall som Magasin 3 i Stockholm som knyter samman en så här bra utställning.
Utställningen är den mest omfattande i Norden med LeWitts väggteckningar. Det är den tecknade linjen som står i centrum och fokus för denna fantastiska utställning.
Med 10.000 raka streck har det bildats rena streckytor i kompakta väggblock. Eller färgkludder som blir dekorativa scenväggar, eller de indigoblå snörslå-linjer som täcker väggarna i komplexa perspektivformer.

14 KONSTNÄRER OCH KONSTSTUDENTER HAR TECKNAT UPP MOTIVEN.
För att realisera Sol LeWitts tankegångar och instruktioner har 14 konstnärer och konststudenter tecknat på fulltid för att realisera teckningarna.
Alla motiv har tydliga instruktioner som också fungerar som teckningarnas titlar.
LeWitts roll kan beskrivas som en kompositör, personerna som leder arbetet från hans ateljé som dirigenter och assistenterna som utför teckningen som orkestern.

Sol LeWitt tecknade direkt på väggen för första gången 1968. Han har en särställning inom den grupp av framträdande minimalist- och konceptkonstnärer som på slutet av 1960-talet och början av 70-talet var banbrytande. Sol Lewitt föddes i USA 1928 och dog 2007.

Foto: Lars Gustaf Andersson, Magasin 3, Stockholm jan 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar