torsdag 4 februari 2010

ELEKTROOPERA MED THE KNIFES

"Tomorrow, in a year", är en nyskriven elektroopera med den danska performancegruppen Hotel Pro Forma och The Knifes. Operan skildrar livets gång, tiden och naturen. Föreställningen hade urpremiär hösten 2009 på Royal Danish Theatre i Köpenhamn, 150 år efter Charles Darwin publicerade sin bok "om arternas uppkomst". Det är just Darwins tankevärld som är utgångspunkten för verket som framförs av en mezzosopran, en popsångare, en skådespelare och sex dansare.

AMAZONAS DJUNGEL
The Knifes förberedde sig noga genom att ta del av litteraturen kring Darwin och reste till Amazonas djungel för att spela in ljud och få inspiration. The Knifes består av syskonparet Karin och Olof Dreijer.

SAMSPEL MELLAN ELEKTROMUSIK OCH NY DANS
När Darwins idéer om arternas uppkomst var nya tillverkades pornografiska kort som visade kvinnor som hade sex med apor. Bara för att illustrera hur det egentligen gick till.

Darwin samlade fakta under sin femåriga jordenruntresa. Sedan ville han visa att vi var ett däggdjur bland alla andra.
Men kyrkan gick i taket och med den det kroppsfientliga bildade borgerskapet. Rasisterna vädrade morgonluft. Darwins idé är så stor att den lever sitt eget liv, skriver Gunilla Brodrej i tidningen Expressen.
Elektronikduon har använt meningar och fragment ur Darwins texter och skapat en poetiskt allvarsam lek, i symbios med dans, rytmiska rörelser, spasmiska ryckningar som man kan se hos vissa djur och mikroorganismer. Med scenografi i suggestiv kontrast till ljus och ljud bildar musiken naturen och det övriga kulturen. Med laserstrålar, rök, skuggspel och projektioner förstärks fragmentationerna ur Darwins utvecklingsresa som nu blivit utvecklingsopera. Suggestivt starkt.

Vill du få mer information kan du logga in på följande sidor:

Originalbilden är från operan och tagen av Claudi Thyrrestrup och samplats av Lars Gustaf.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar