söndag 7 februari 2010

ÅRETS VÅRSALONG PÅ LILJEVALCHS BJÖD PÅ FÅ ÖVERRASKNINGAR


Årets vårsalong är lika omtvistad som ytterst livaktig institution sedan 1921. Få verk gav en aha-upplevelse utan de flesta var som de brukar vara - tekniskt och artistiskt korrekta men ingen djupare själ eller berättarkonst. Jo visst finns det några få undantag. Som till exempel verket härunder. En installation i blandteknik, utan titel och av Aleksandra Kucharska från Malmö. Verket berörde mig. Placeringen med ryggen åt åskådarna var effektfullt och medvetet. Man drogs in i verket.
Verket ovan är gjord av Riitta Vainionpää och består av garn och tråd. Jag stannade upp flera gånger som gav associationer. Verket var ingen höjdare men hade en nerv och en rolig teknik som snarare kan betecknas som konsthanverk.
Bilden ovan är ett verk av Rune Andersson, Bilderna är ituklippta strumpor i ett collage som blir till effektfull kontrast som bild. Mycket stilistiskt och grafiskt. Man undrade vad det var.

Verket härunder är en rolig bild där konstnären Mikael Åberg knutit ihop svarta avfallspåsar och effektfullt placerat dessa i naturen. Vid en hastig blick ser de ut som kaniner på vift.
Bilden ovan är stills från en videofilm av Dan Lestander. Gestalterna dyker upp likt gubbar i lådor slumpmässigt ur isvakarna. En effektfull dramatisering och snyggt genomförd. En film som fascinerade och fick många att stanna upp.
Erik Sigerud har målat detta gigantiska verk. Associationen till Jesus sista måltid är slående medan här är det en dialog mellan finanskrisens dignitärer kan man gissa.
En effektfull bild där Luise Sejersen skapat bild på ett tredimensionellt sätt genom att bygga ut motivet från sin yta.

Till sist tar jag med en oljemålning av Fredrik Sundqvist, "Landet bortom 2". En oljemålning som kändes fin. Tekniskt bra och ett motiv som berörde. Jag kunde själv känna mig stå där som liten gosse med mamma i hand och blicka mot framtiden eller vända ryggen mot någon eller något...
Nästa år fyller Liljevalchs Vårsalong 90 år. Det borde firas.

Bilder: Lars Gustaf 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar