söndag 11 april 2010

LOUISIANA VISAR "FÄRG I KONSTEN" - INGEN STÖRRE HIT!

Dansk samtidskonst med stor anspänning och nerv.
Mycket av det som visades på utställningen "Färgen i Konsten" är skåpmat. Förvisso representerat av kända konstnärer och en storsamlares intresse men här skulle Lousiana kunnat skapa en större spännvidd runt temat vad färgen har för betydelse inom konsten och innehåll och uttryck. Eller hur färgen påverkar oss. Därav saknades allt. Det är upptill betraktaren att själv koordinera och finna ut vad respektive konstnär kan ha menat med sitt verk. Jag tycker det känns tunt att ha ett tema som borde innehålla mer konstpedagogik och färginnehåll.
Visst är Lousiana som konstinstitution en häpnadsväckande företeelse, men det krävs nog att de också hittar en nerv som berör i djupare mening. Jag är tämligen trött på tillrättalagda utställningar för den breda publiken. Busslast efter busslast av kulturintresserade tanter väller in. De kränger sig fram till café- och restaurangdelen och lämnar allt till sitt öde.

Det vore nog förtjänstfullt att försöka skapa en mix av god samtidskonst och gärna representerat av nyblivna konstnärer. Kanske grogrunden för morgondagens attraktioner. Många av de verk som finns representerade på Lousiana idag inhandlades tidigt - ett exempel är Giacomettis spröda och gängliga gestalter. Idag bringar dessa skulpturer enorma summor vid auktioner. Förutom en rad internationellt kända konstnärer har Lousiana en rad danska konstnärer representerade bland sina samlingar, där bl a Per Kirkeby är en av de verkligt stora, som också representerades för något år sedan med en stor retrospektiv utställning på Louisiana.


Yayoi Kusama med Gleaming of The Souls, 2008. En av utställningsinstallationerna i "Färgen i Konsten" - detta verk innehöll ett kolsvart rum med speglar och kulörta lampor som på ett interaktivt sätt skiftade lampsken och färger. Mycket effektfullt.

Foto och Film: Lars Gustaf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar