fredag 20 november 2009

FASHION IMAGES AV SVENSK FOTOGRAF ELIT.


JUST NU PÅGÅR en utställning på Abecita Konsthall i Borås. Värd ett besök. En handplockad vandringsutställning som visar resultatet av vad Stockholms modefotografer skapat under de senaste decennierna. Eftersom jag själv jobbat med mode genom kedjeföretag m fl så kom jag själv att samarbeta med en rad av denna elit under främst 80- och tidiga 90-tal.

FASHION IMAGES
Bilderna som visas är beställningsuppdrag från reklambyråer och modemagasin. Bilderna måste därför vara tydliga i sitt bildspråk. Precis som modet, kläderna, speglar bilderna sin tid och trend, men framförallt modefotografens egen personliga stil.

SAMARBETE UNDER 80-TALET
Deltagande modefotografer som jag själv haft förmånen att jobba tillsammans med är bl a Ralf Turander, Carlo Bosco, Blaise Reuterswärd, Stig Forsberg, Berne Ståhlenkrantz och Olle Bogren. Det var många fler än dessa som bidrog med fina modebilder till min byrå under 80-talet, men det var mer fråga om enstaka projekt.
Ett kärt återseende i utställningen. Stig Forsbergs bild på min klädkollektion Victor Hugo på 70-talet. Jag vill minnas att trenden då var idéer från filmen Annie Hall. Detta förstärktes perfekt av stylisten Lotta Lewenhaupt som då arbetade som modejournalist.

Det här kunde vara en modebild av MQ, bilden är ialla fall en typisk Olle Bogren bild. Internationell atmosfär, rörlighet och med stor närvaro och nerv i hans bilder.

En av mina allra bästa samarbetspartners under många år är Olle Bogren från Viken. Modefotograf för många av Sveriges största modemagasin under 80- och 90 talet. Han var också en flitigt anlitad modefotograf av reklambyråer. Vi jobbade med Olle under många år för främst MQ-butikernas marknadsföring. 2005 jobbade jag tillsammans med Olle Bogren med imagebilder för boråsbaserade företaget Cavalier. Det blev en rad mycket fina modebilder av högsta klass.

Samtliga bilder från utställningen "Fashion Images".
Beklagar att bildkvaliteten är dålig med reflexer från bl a takarmaturer.
Något för utställningsansvariga att tänka på.

Reportagefoto: Lars Gustaf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar