lördag 12 maj 2012

TV 4 INSLAG OM OPERA I GUSTAV ADOLFSKYRKAN.Ombra Mai Fù är temat för Opera-, Musik- och Videoverken i Gustav Adolfskyrkan. Kyrkan som för en kväll blir ett Operahus.
"Aldrig har det funnits någon skugga" - det är den svenska översättningen av Ombra Mai Fù - arian ur operan Xerxes av Georg Friedrich Händel.

Stroferna i arian är inspirationskällan till de verk som jag fritt skapat till utställningen på Galleri Jeanette Ölund 10 maj - 9 juni 2012, Ramnaparkens sommarutställning 26 maj - 26 augusti med verket "Umbrella", samt opera, video och musikverk som gestaltas under Kulturnatten den 11 maj i Gustav Adolfskyrkan.

Kvällen hade inte de bästa förutsättningarna för att få fullt hus. Kyrkan som rum är för några, man inte beträder. Det regnade som spö i backen. Det blåste nästan orkanvindar. Det var VM i hockey på tv, det var Kulturnatt på Kulturhuset med flera starka aktörer. Operan började klockan nio, en fredag kväll. Ändå lyckades vi  få publiken att bänka sig klockan 21 och de flesta att stanna kvar till klockan 23.

SUCCÉ INFÖR EN HÄNFÖRD PUBLIK
Dramaturgin satt perfekt under kvällen. Performancekonst och "happening" hör inte det vanligaste utanför Konstmuseer och gallerier, i alla fall inte i Sverige. Under nära två timmar satt publiken trollbundna och första delen - Akt 1 handlade om "Löften" - ett specialskrivet Libretto av mig jämte videoverket "Som prisar skuggan". Performance av båda operasångarna från Göteborgsoperan Aurora Wedell Borg och Charlie Borg. Orgelmusik till librettot gestaltades av organisten Staffan Björklund-Jullander. All regi av Lars Gustaf Andersson.

Akt 2 fortsatte direkt efter Akt 1 med arian Ombra Mai Fù ur operan Xerxes från 1738 av Georg Friedrich Händel. Även denna akt med regi av mig.

Därpå följde Akt 3 med 15 konstvideoverk. 
sammanfattningsvis blev hela "operan" en stor framgång och publiken satt väluppfostrade och tittade på 15 videoverk och applåderade efter varje filmvisning. Makalöst. Det gör man inte ens på de stora biennalerna.

En fullständigt unik och fantastisk kväll och som dokumenterats på film och som nu skall ut i Världen för att charma och påverka "kuratorer" att våga visa upp och köpa in vår Opera - Ombra Mai Fù.


En magnifik kyrka och kvällen i ära med röd ljussättning vid koret bildade redan vid första anblicken en förväntansfull och dramatisk inramning till "operan". Även klocktornet hade en ljussättning av vitt starkt sken som inropare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar